GeoGebra

VTN GG 2011

Jump to: navigation, search

A 2011-es Varga Tamás Módszertani Napok keretében több GeoGebrával kapcsolatos programon is részt vehettek az érdeklődők, úgymint:

 • GeoGebra pályázatok díjkiosztója
  Logó pályázatunkra beérkezett munkákra a http://geogebra.ultimate.hu/ oldalon lehetett szavazni október 30.-november 8.!
 • diákoknak és tanároknak szóló worshopok
 • szakmai előadások
 • a magyar GeoGebra közösség életével kapcsolatos előadások és beszélgetések

Információk

Contents

Helyszíni regisztráció

 • Időpontok
  • 2011. november 11. péntek 14:00-15:00
  • 2011. november 12. szombat 8:30-9:00
 • Helyszín: nyugati kapunál lévő előtér

Díjkiosztó

Workshopok

Gyerekeknek szóló workshopok ("A játéktól a kutatásig" című program keretében)

Számítógépes feladatok és gyakorlatok középiskolás diákoknak I.

 • Előadók: Sztojcsevné Fekete Mária, Kézér Ildikó
 • Időpont: 2011. november 11. péntek 10:15-11:45
 • Helyszín: Lovarda

Lineáris transzformáció

Számítógépes feladatok és gyakorlatok középiskolás diákoknak II.

 • Előadók: Sztojcsevné Fekete Mária, Kézér Ildikó
 • Időpont: 2011. november 12. szombat 9:00-10:30
 • Helyszín: Lovarda

Tanároknak szóló workshopok

Kezdő workshop

 • Előadók: Lakó Viktória, Katona Csaba
 • Időpont: 2011. november 12. szombat 11:00-12:30
 • Helyszín: 2-709 (PC 9)

A workshop során a résztvevők az előadókkal közösen elkészített példák segítségével megismerkedhettek a program legalapvetőbb funkcióival.

Haladó workshop

 • Előadók: Papp-Varga Zsuzsanna, Mahler Attila
 • Időpont: 2011. november 12. szombat 11:00-12:30
 • Helyszín: 2-710 (PC4)

A workshop során a résztvevők megismerhették az interaktív feladatok elkészítéséhez szükséges tudnivalókat. Kipróbálhatták hogyan lehet dinamikus weblapokat, feladatokat készíteni és miként lehet a GeoGebra legújabb programozási objektumait használni. A workshop segédanyagai:

Szakmai előadások

Kiemelt előadások

A 21. századi tanulási képességek

Előadó: Nádori Gergely
Időpont: 2011. november 12. 9:00-9:30
Helyszín: 2-712

Milyen tanulási képességeket követel meg a 21. század a diákoktól? Hogyan taníthatjuk ezt a matematikában? Hogyan jöhet a képbe a számítógép mindehhez? És miben segíthet a TanárBlog?

Geometriai fogalomalkotás valóságos és virtuális modellek együttes alkalmazásával

Előadó: Lénárt István
Időpont: 2011. november 12. 9:30-10:15
Helyszín: 2-712
Prezentáció: letöltés

A GeoGebra rendkívüli segítséget jelent a geometria tanításában és tanulásában, de hatékonyságát véleményem szerint sokszorosára növeli, ha más módszerekkel, jelen esetben síkbeli szerkesztőeszközökkel füzetlapon, illetve gömbi szerkesztőeszközökkel gömbfelületen történő szerkesztésekkel együtt alkalmazzuk. A GeoGebra, illetve a Spherical Easel rendkívüli módon megnöveli a kísérletezés lehetőségeit, de a közvetlen manuális tapasztalatszerzés az eredményes tanulás elengedhetetlen része volt és marad. Az előadáson a számítógépes ábrázolás mellett szeretnék élőben bemutatni néhány valóságos, nem virtuális szerkesztést és modellt is. A Spherical Easel felhasználását, illetve összekapcsolását a GeoGebrával Markus Hohenwarter javasolta a 2011 áprilisi GeoGebra Newsletter-ben. Számomra, aki az összehasonlító geometria tanításával évtizedek óta foglalkozom, kapóra jött ez a javaslat, hiszen lehetőséget adott a síkgeometria és a gömbi geometria számítógépes feldolgozására.

A GeoGebra 4. újdonságai

Előadó: Papp-Varga Zsuzsanna
Időpont: 2011. november 12. 10:30-11:00
Helyszín: 2-712
Prezentáció: Pdf.gifmegtekintés Zip.gifletöltés

Az augusztusi Linzben megrendezésre került GeoGebra konferencián debütált 4-es verzió számtalan újdonságot tartalmaz. Az előadás célja, ezek rövid áttekintése volt. Szó esett többek között a megújult felhasználói felületről, a könnyebben kezelhető szövegszerkesztőről, az új funkciókról, az új alakzatokról és a GeoGebraTube-ról is.

„Egy GeoGebrás órám” pályázat dobogós helyezést elért pályamunkáinak bemutatása

Lineáris függvények (7. évfolyam)

Előadók: Molnár Tibor
Időpont: 2011. november 12. 12:45-13:00
Helyszín: 2-712

Derivált függvény (11. évfolyam)

Előadók: Radnai Ildikó
Időpont: 2011. november 12. 13:00-13:15
Helyszín: 2-712
Prezentáció: Zip.gifletöltés

Az inverzió és tulajdonságai (9. évfolyam)

Előadó: Sparingné Köves Ildikó
Időpont: 2011. november 12. 13:15-13:30
Helyszín: 2-712
Prezentáció: Zip.gif letöltés

GeoGebra az oktatásban

Ismerkedés a GeoGebrával az 5. osztályban

Előadó: Budai László
Időpont: 2011. november 12. 14:00-14:30
Helyszín: 2-712
Prezentáció: Zip.gifletöltés

Az általános iskola 5. osztályában vitathatatlanul fontos a megfelelő szemléltetés, reprezentálás, illetve kísérletezés. Ez mind megvalósítható GeoGebra segítségével. Sarkalatos pont azonban az időbeosztás, illetve az ezzel kapcsolatos időráfordítás: a felület kezelésének megtanulása, eszközök közötti navigálás. Ez pár tanórát igénybe vesz, de a későbbiekben mindenképpen megtérül ez az időberuházás. Fontos még szem előtt tartani, hogy mely témakörök esetében érdemes bevonni a GeoGebrát, és milyen módon. Az ezekkel kapcsolatos kutatómunka eredménye az elmúlt 3 tanév tükrében.

Szimulált fizikai kísérletek a GeoGebra 4. segítségével

Előadó: Éder Ottó
Időpont: 2011. november 12. 14:30-15:00
Helyszín: 2-712
Prezentáció: Zip.gifletöltés

Az elkészült alkalmazások célja nem egyszerűen szimulálni a fizikai jelenségeket, hanem lehetőséget teremteni olyan szimulált kísérletek elvégzésére, amelyek kibővítik a valós kísérletek megfigyelési lehetőségeit. Ezekben a kísérletekben magunk állíthatjuk be minden egyes alkotóelem meghatározó jellemzőit, ezért hatékonyabbak a fogalmak megértetésében. Az előadás célja a GeoGebra 4. adta lehetőségek kihasználásának bemutatása volt a fizikai kísérletek szimulálásának megvalósítása során.

Versenyfeladatok GeoGebrával

Előadó: Dömötörné Horváth Erzsébet
Időpont: 2011. november 12. 15:00-15:30
Helyszín: 2-712
Prezentáció: letöltés

Hogyan segítheti a GeoGebra program a matematikai versenyekre felkészítést? Használhatjuk

 • az érdeklődés felkeltésére,
 • a probléma megértésére,
 • a megoldás megsejtésére,
 • a bizonyítás szemléltetésére,
 • a végeredmény ellenőrzésére.

Az alkalmazhatóságot néhány (főleg középiskolás) versenyproblémára készített segédanyag bemutatásával igazolta az előadó és ismertette az oktatási tapasztalatokat is.

A magyar GeoGebra közösség

Előadások a magyar GeoGebra közösség tevékenységeiről

GeoGebra fordításáról

Előadó: Sztojcsevné Fekete Mária
Időpont: 2011. november 12. 15:45-16:00
Helyszín: 2-712
Prezentáció: Pdf.gifmegtekintés és letöltés

A GeoGebrát tanárként, diákként sokan évek óta használjuk, élvezzük, kísérletezünk vele. Megszoktuk, hogy a könnyen kezelhető felületen oly sok mindent meg tudunk valósítani, s mindez mindenki számára szabadon, magyar nyelven is elérhető. Az előadás bepillantást nyújtott abba, hogyan folyik a háttérben az együttműködés a szoftver profi fejlesztői és a köréjük szerveződött segítők, többek között a fordítói csapat között. Bemutatta a magyar önkéntes fordítók eddigi eredményeit, terveit és munkafolyamatait.

GeoGebra fejlesztéséről

Előadó: Ancsin Gábor
Időpont: 2011. november 12. 16:00-16:15
Helyszín: 2-712
Prezentáció: Zip.gifletöltés

Már több mint két éve magyar programozók is aktív részt vállalnak a GeoGebra fejlesztésében. Az előadás betekintést engedett e programozói munka folyamatában, bemutatta eredményeit és a jelenlegi feladatokat. Szó esett többek között a GeoGebra JavaScriptes változatának, a GeoGebraMobile-nak a születéséről, valamint az eredeti és e mobil alkalmazás végleges összeolvadásáról, az összeolvadás miértjeiről.

GeoGebra intézetekről

Előadó: Koren Balázs
Időpont: 2011. november 12. 16:15-16:30
Helyszín: 2-712
Prezentáció: megtekintés

A GeoGebra az egész világon elterjedt, ismert és nagy sikernek örvendő program. Ahhoz, hogy fel tudjuk térképezni és követni tudjuk a világ különböző pontjain zajló GeoGebra tevékenységeket intézeteket hoztunk létre. Magyarországon és világszerte is növekszik az intézetek száma. Mi kell egy intézethez? Mit csinálnak az intézetek?

Beszélgessünk a magyar GeoGebra közösség tevékenységeivel kapcsolatos kérdésekről!

Módszertani kutatások és tudományos publikációk

Előadó: Dr. Körtesi Péter
Időpont: 2011. november 12. 17:30-17:50
Helyszín: 2-702

A Miskolci GeoGebra Központ által 2011 májusában szervezett GeoGebra Konferencia alkalmával felmerült egy on-line elérhető dinamikus GeoGebra folyóirat indításának lehetősége. A webamical GeoGebra Journal folyóirat nyelve angol, és különlegessége az, hogy a beküldött, GeoGebra témájú cikkekben az ábrák nem statikusan jelennek majd meg, hanem dinamikusan, a beágyazott ggb file-ok segítségével. Az előadásban a folyóirattal kapcsolatos információkon kívül szó esett még egyéb kutatásokkal kapcsolatos kérdésekről is.

GeoGebra népszerűsítése hazánkban

Előadó: Koren Balázs
Időpont: 2011. november 12. 17:50-18:10
Helyszín: 2-702

Mai világunknak egyre inkább részei az Interneten elérhető közösségi hálók: Twitter, Facebook, iWiW, stb. Hogyan lehet ezek segítségével népszerűsíteni a GeoGebrát, hogyan lehet ezek segítségével még többet megtudni a GeoGebráról, illetve a GeoGebra felhasználókról? Milyen más fórumokon tudjuk elérni a jelenlegi GeoGebra felhasználókat és megnyerni azokat, akik még nem ismerik a programot?

GeoGebra segédanyagokról

Előadó: Papp-Varga Zsuzsanna
Időpont: 2011. november 12. 18:10-18:30
Helyszín: 2-702
Prezentáció: Pdf.gifmegtekintés és letöltés

Az elmúlt években nagy örömünkre egyre több és több magyar nyelvű GeoGebra segédanyag vált elérhetővé az interneten. Ezek kereshetősége, minőségének biztosítása sajnos nem megoldott. Találhatók közöttünk nagyon értékes munkák, de akadnak kevésbé jól sikerültek is és sokszor hosszú kereséssel töltött órák kellenek ahhoz, hogy ráakadjunk a számunkra megfelelőre. Ezekre a nem csak hazánkban felmerült problémákra, ad megoldást a GeoGebraTube. Hogyan segíthetnénk ezen felül még azt, hogy minél jobb alkalmazások szülessenek? Milyen kritériumoknak kell egy GeoGebra segédanyagnak megfelelnie? Milyen típusú segédanyagokra lenne szükség? Hogyan támogathatnánk ezen segédanyagok fejlesztését?

Akkreditált GeoGebra tanfolyam

Előadó: Mahler Attila
Időpont: 2011. november 12. 18:30-19:00
Helyszín: 2-702
Prezentáció: Pdf.gifmegtekintés és letöltés

A közösség tervei között szerepel egy 30 órás akkreditált GeoGebra pedagógus-továbbképzés létrehozása. Ennek a felépítése, tematikája, részletes tartalma jelenleg is kidolgozás alatt áll. A tervezet részletei egyfajta vitaindítóként elérhetők voltak (és jelenleg is elérhetőek) a http://berzsenyi.hu/~mahler/geogebra folyamatosan frissülő honlapon. A tervek ismertetése után, kíváncsian vártuk a Résztvevők ötleteit, véleményeit, hogy egy minél jobb továbbképzés jöhessen létre a közeljövőben.